Sućuraj

Malo mjesto na istočnoj obali otoka Hvara, broji oko 400 stalnih stanovnika koji žive uglavnom od turizma i ribarstva, a poznat je i po proizvodnji kvalitetnih vina i maslinovog ulja. Sućuraj njeguje 2300 godina dugu prošlost još od slavne kraljice Teute. Mjesto je dobilo ime po crkvi sv. Jurja koju spominje Hrvatski statut iz 1331. godine.

Zahvaljujući izuzetno ugodnoj klimi i prekrasnoj prirodi mjesto posjećuju brojni turisti. No razlog velikoj posjećenosti je i bogata povijesna baština. Djelomično je sačuvana stara venecijanska tvrđava («fortica») iz 1613. godine. Iz tog vremena do danas je sačuvana barokna crkva sv. Ante u kojoj se nalazi slika koja prikazuje sv. Paškala, Gospu Karmelsku i sv. Roka, djelo Filipa Nadija iz 18. stoljeća.

U centru mjesta nalazi se lijepa plaža Česminica, a oko Sućurja nalaze se brojne lijepe i slikovite uvale s lijepim pješčanim plažama do kojih se lako može doći automobilom ili brodom.

Bogomolje

Bogomolje je slikovito mjesto udaljeno 21 km od Sućurja koje je nastalo u 16. stoljeću kao pastirsko naselje, ali je jači dolazak pučanstva s kopna nastupio u 17. stoljeću kada se narod sklanjao od Turaka. Mjesto je prostrano a sastoji se od više zaseoka povezanih u jedinstvenu cjelinu čiji se stanovnici uglavnom bave uzgojem tradicionalnih kultura-maslinarstvom i vinogradarstvom. Vrijedan spomenik sakralne arhitekture u mjestu je mala barokna župna crkva koja potječe iz 17. stoljeća. Južno od crkve vodi cesta do Jerkov dvora gdje stoji stara kuća, kuhinja, krušna peć, sve sagrađeno 1898. god. U kući se čuva i zbirka fosila.

Mjesto je interesantno i s etnografskog stajališta jer su se u izvornom obliku tokom vremena uspjeli sačuvati platoi koji su služili za vršenje žita, ali i zbog specifične mješavine dijalekata kojim se u govoru služe stanovnici Bogomolja. Na području Bogomolja otkriven je i velik broj špilja u kojima su nađeni tragovi starih kultura.

Brojne atraktivne uvale (Bristova, Pelinovik, Pogorila, Kozja, Smokvina, Smrska…) sa prekrasnim plažama nalaze se na sjevernoj i južnoj strani ovog otočkog mjesta a karakterizira ih iznimna ljepota i sačuvan prirodni okoliša. Plaže su obrasle gustom borovom šumom, a toplina sunca je ugodna radi blizine šume i mora.

Mjesna luka nalazi se na sjevernoj strani u uvali Bristova udaljenoj od centra mjesta 3 km.

Selca kod Bogomolja

Selca kod Bogomolja su naselje na otoku Hvaru, u sastavu općine Sućuraj.

Nalaze se na istočnom kraju otoka, desetak kilometara od Sućurja.

Općina Sućuraj © 2021. Sva prava pridržana

Skip to content