Crkva Sv. Jurja

Crkva sv. Jurja nalazi se u Sućurju, a dobila je ime po svecu zaštitniku po kojem je i samo mjesto dobilo ime. Spominje je hrvatski statut iz 1331. godine. Crkva je srušena krajem 19. stoljeća i tada je napravljena nova u kojoj se nalazi spomen ploča pisana bosančicom – starim hrvatskim pismom, koju je u čast biskupa fra Bartula Kačića Žarkovića 1655. postavio vojvoda Petar Kulušić.

Glavni oltar posvećen je svetom Jurju prema kojem je Sućuraj dobio ime. Zapadni oltar posvećen je Gospi od Zdravlja, čiji se kip nosi u procesiji kroz mjesto na njen blagdan. Istočni oltar, koji je prenesen iz stare crkve, posvećen je Gospi od Pojasa. Na glavnom oltaru, među ostalim, nalazi se kip sv. Jurja kako ubija zmaja. Isti motiv prisutan je i na velikoj okrugloj slici na stropu te na crkvenoj zastavi, desno od glavnog oltara, na kojoj piše: „Sv. Jure čuvaj Sućuraj”.

Kada se gleda iz tlocrta crkva je napravljena u obliku križa.

Crkva Sv. Ante

Od 17. stoljeća do danas je sačuvana barokna crkva Sv. Ante. Sagrađena je godine 1663. U 16. i 17. stoljeću brojne izbjeglice s kopna predvođene franjevcima, bježeći pred Turcima, naseljavaju se u Sućurju te grade ovu crkvu. Uz samu crkvu grade i samostan koji je danas obiteljska kuća.

U crkvi se nalazi najstarija slika u Sućurju, koja prikazuje sv. Paškala, Gospu Karmelsku i sv. Roka, a vjerojatno se radi o djelu majstora Filipa Nadija iz 18. stoljeća. Unutar crkve nalazi se i arheološka zbirka s amforama i sidrom s potopljene rimske galije. U ovoj crkvi nalaze se dva kipa sv. Ante i sv. Ante Padovanski (kojem je crkva posvećena) i sv. Ante Opat.

Brojne atraktivne uvale (Bristova, Pelinovik, Pogorila, Kozja, Smokvina, Smrska…) sa prekrasnim plažama nalaze se na sjevernoj i južnoj strani ovog otočkog mjesta a karakterizira ih iznimna ljepota i sačuvan prirodni okoliša. Plaže su obrasle gustom borovom šumom, a toplina sunca je ugodna radi blizine šume i mora.

Mjesna luka nalazi se na sjevernoj strani u uvali Bristova udaljenoj od centra mjesta 3 km.

Najstarija slika u Sućurju

Franjevački samostan

Vjerojatno je sagrađen u 9. stoljeću. Ovaj samostan (nekad augustinski, a danas franjevački) je najstarija dobro očuvana građevina u Sućurju. Samostan je više puta rušen i obnavljan, a posljednji put je renoviran 1994. godine. U samostanu se nalazi župni ured s važnim arhivskim dokumentima, a u riznici župnog dvora veći ulomak rimskog bijelog mozaika, koji je pronađen na mjestu današnjeg samostana.

Tvrđava Fortica

Sagrađana je 1613. godine, nakon što su Turci tri puta zapalili i opljačkali Sućuraj. Za vrijeme mletačko-turskih ratova Sućuraj se nalazio na tromeđi triju država: Mletačke Republike, Osmanlijskog Carstva i Dubrovačke Republike. Ova tvrđava, izgrađena zbog zaštite luke i mjesta, imala je topove i stalnu vojnu posadu te je omogućila znatno sigurniji život. Teško je oštećena u 2. svjetskom ratu, a u anglo-američkom bombardiranju Sućurja 24. ožujka 1944. godine kada je u potpunosti srušena kula, cijela unutrašnjost i dobar dio obrambenih zidova.

Svjetionik (Lanterna) Sućuraj

Sagrađen je 1889., a u funkciji je i danas. Nalazi se na najistočnijem rtu otoka Hvara, manje od kilometra udaljen od centra mjesta.

U blizini se nalazio još stariji svjetionik s početka 19. stoljeća, ali je srušen u 2. svjetskom ratu. Svjetlo na svjetioniku je automatizirano 90-ih godina 20-og stoljeća, nakon čega je sa svjetionika povučena ljudska posada. Prije toga ovdje su živjeli svjetioničari sa svojom obitelji, a obzirom da je ovo jedan od rijetkih svjetionika koji se nalazi ovako blizu mjesta, na njemu su uvijek bili svjetioničari koji su imali djecu osnovnoškolske dobi. Ovaj svjetionik, jedan od glavnih zaštitnih znakova Sućurja i motiv brojnih fotografija, danas je uređen kao apartman koji se iznajmljuje turistima.

Općina Sućuraj © 2021. Sva prava pridržana

Skip to content