Turizam

Zahvaljujući izuzetno ugodnoj klimi i prekrasnoj prirodi Sućuraj posjećuju brojni turisti. U mjestu postoji hotel, auto-camp, privatni smještaj i 10-ak ostalih ugostiteljskih objekata (restorani, caffe-barovi, konoba, pizzeria, slastičarna…). U blizini centra mjesta nalaze se dvije plaže. S južne strane je pješčana plaža Česminica, a sa sjeverne Bilina. Oko Sućurja nalaze se brojne lijepe i slikovite uvale. Najslikovitija uvala s južne strane je Perna, a sa sjeverne Mlaska. Obje uvale imaju lijepe pješčane plaže. U Mlaskoj je auto-camp (s FKK dijelom) do kojeg vodi 4 km duga cesta. 10 km od Sućurja s južne strane nalazi se uvala Mrtinovik. (lokalni naziv Mrtnovik).

U mjestu postoji turistička zajednica, hotel, a privatni iznajmljivači nude brojne sobe, apartmane i pansione. Desetak ugostiteljskih objekata turistima, putnicima u prolazu i mještanima u svako doba nude hranu, piće i zabavu. Nekoliko prodavaonica nudi velik izbor raznih artikala, u Sućurju može se pronaći sve što može zatrebati tijekom odmora. Zahvaljujući brojnim raznolikim plažama u Sućurju svaki gost može pronaći nešto za sebe. Može se birati da li dan provesti na plaži uz centar mjesta ili pronaći neki skriveni kutak samo za sebe. Naime, mjesto Sućuraj ima više od 20 km obale sa sjeverne i južne strane otoka, uglavnom netaknute prirode. U Sućurju se organiziraju izleti i fish-picnici brodovima u susjedna mjesta na Makarskom primorju, poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli. Obilazak otoka Hvara moguć je automobilom ili redovitim autobusnim linijama

Sućuraj je idealno mjesto za uživanje u prekrasnoj prirodi, ribolov, ronjenje, podvodni ribolov. Zbog dobre luke odredište je mnogih jahtaša koji krstare Jadranom.

Česminica
Perna
Mlaska
Mrtinovnik

Poljoprivreda

Stanovništvo se bavi tradicionalnom mediteranskom poljoprivredom. To znači da su maslinarstvo i vinogradarstvo glavne poljoprivredne djelatnosti.

Iako se u prošlosti obrađivalo više zemlje nego što je trenutno slučaj, ipak se i danas obrađuju brojni maslinici i nešto vinograda, što znači da je u Sućuraju poljoprivreda u sadašnjosti također važna gospodarska grana. Od 90. tih godina 20.og stoljeća počeli su se obnavljati stari zapušteni maslinici.

Najzastupljenija sorta maslina, kao i Dalmaciji, je oblica. Poznata je po velikim oscilacijama u količini uroda od godine do godine, ali daje vrhunsko maslinovo ulje. Ubrane masline uglavnom se prerađuju u uljarama u Sućurju i Poljicima. Prerada maslina u Sućurju obavlja se modernom tehnologijom, hladnim postupkom na principu centrifuge.

Starih vinograda u mjestu je relativno malo, a ljudi uglavnom obrađuju manje površine za svoje potrebe.

Osim maslinova ulja i vina, u Sućurju se proizvodi više vrsta tradicionalnih rakija: lozovača, travarica, mrtinovača, rogačuša i sl. Od tradicionalnih proizvoda vrijedi istaknuti smokve, rogač i med. Nekoliko mještana se bavi pčelarstvom, a zahvaljujući brojnom eteričnom bilju koje raste oko mjesta pčele proizvode kvalitetan med, od kojih je najpoznatiji kaduljin.

Ribarstvo

Sućurani su od davnine poznati kao vrsni ribari. Ta tradicija nastavlja se i danas: Sućuraj ima ribarsku flotu od 10 većih ribarskih brodova. Sućuranski ribari kočare po čitavom Jadranu, a njihov ulov prodaje se u mnogim Hrvatskim gradovima i izvozi u Europsku uniju.

Osim kočama, mnogi Sućurani ribare u okolici Sućurja manjim ribarskim brodovima. Skoro svaka obitelj u Sućurju ima čamac i svi se povremeno sportski i za svoje potrebe bave ribolovom. Sućuraj ima dobru luku (porat) koja je zaklonjena od svih vjetrova i puna manjih i većih plovila. U Sućurju postoji pogon za soljenje srdela, a sućuranske slane srdele prodaju se u cijelom svijetu. U mjestu postoji i tvornica riblje mlađi, a u uvali Mrtnovik nalazi se ribogojilište.

Općina Sućuraj © 2021. Sva prava pridržana

Skip to content