O ribarstvu danas

Suvremeno malo priobalno ribarstvo Sućurja

Najpopularniji oblik rekreativnog ribolova danas je lov liganja, koji se odvija u zimskim mjesecima, a dvije su glavne metode: panula, koja podrazumjeva lov u pokretu na način da se mamac vuče za sobom ne bi li isprovocirao napad lignje; i lov lignjarom, malom svjetlucavom imitacijom ribe koja se iz broda u mirovanju spušta nekoliko metara od dna i povremeno poteže kako bi se simulirao pokret ribe. Panula je uobičajen način lova i na neke grabežljive riblje vrste, poput lubina, zubaca, palamide ili strelke.

Parangali su također danas vrlo popularan ribolovni alat, a sastoje se od dugačke uzice na koju je privezano i do stotinu kraćih uzica s udicama koje se pripreme mamcima i postavljaju na morsko dno gdje provedu određeno vrijeme, nakon čega se zajedno s ulovom vade na brod. Lov parangalima na pagare bio je i u prošlosti razvijen u Sućurju. Ribari su poznavali pošte, obično su to podmorski grebeni i brakovi a također i potonuli brodovi i avioni. Pozicije za lov su se posebno čuvale i bilježile uz tri sigurna orijentira na kopnu kako bi se lako pronašli.

Na području općine bio je dosta razvijen i lov na kančelicu, na kanjce i arbune koji su se lovili na brakovima u dubljim morima. Među širim pukom popularan je bio i lov na rakove, na grancigule, a posebno na kosmeje koji su se lovili po danu, a također po noći uz pomoć svjetla lampe na vapneni karbid garbitače,  kasnije i uz pomoć baterijskog svjetla.

Mreže stajaćice još uvijek se koriste u Sućurju, a najpopularnije su trostruka poponica, te jednostruke prostice, girale i barakude. 

Noćni lov ostima pod sviću još je jedna popularna ribarska metoda, a provodi se uz upotrebu ribarskih ferala i ostiju za vrijeme mirnog mora bez vjetra – bonace. Uglavnom sudjeluju dva ribara, od kojih jedan lagano vesla uz obalu, a drugi stoji na pramcu broda uz feral koji obasjava morsko dno, spreman da ostima pogodi ribu ili glavonošca kojeg ugleda. HOBOTNICA Ukoliko je more valovito, a time je i slaba vidljivost za lov, ribari su s broda bacali sitno žalo pomiješano s nekvalitetnim uljem te tako izbonacali površinu. Lov pod osti odvija se još uvijek i po danu kada je mirno more bez vjetra.  Zanimljivo je i da ovaj drevni oblik ribolova još u 16. stoljeću opisuje hvarski renesansni pjesnik Petar Hektorović u svom Ribanju i ribarskom prigovaranju.

Općina Sućuraj © 2021. Sva prava pridržana

Skip to content