Fish Processing
Traditional method of salting fish
Na Mediteranu je tehnologija soljenja sitne plave ribe poznata od antičkih vremena, a njen postupak gotovo je nepromijenjen do danas. Riba se u redovima slaže u bačvice (lok. barile), a između svakog novog reda obilno se posipa solju. Kada se baril napuni do vrha, zatvara se katrafundom – poklopcem koji tijesno ulazi u otvor bačve, na kojeg se stavlja kameni uteg frak. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci potrebno je povremeno dolijevati salamuru (jaku otopinu soli u vodi) i kroz 3 mjeseca riba je spremna za konzumaciju. Srdela se najčešće solila u svibnju i lipnju te je bila spremna za konzumaciju do rujna/listopada. Ovo je bilo vrlo zgodno pošto je rana jesen na otoku Hvaru ujedno bila i vrijeme jematve – berbe grožđa, tijekom koje je slana srdela bila omiljena marenda – obrok uz rad u polju.
- Ivan Jeličić Gunja and the ‘Sloboda’ factory truck, early 1960s.
- An article from Slobodna Dalmacija newspaper from the mid-1960s about the successful operation of the factory.
- Mate Slavić Antin selling fish caught with a girarica seine net, 1980s.